Netwerk apparatuur: Tips, informatie en aanbiedingen

Voor je netwerk thuis (of op een klein kantoor) hebben we hier een reeks interessante tips en aanbiedingen. De onderstaande informatieve artikelen gaan over WiFi, netwerkapparatuur en alles dat nog meer met een bekabeld of draadloos netwerk te maken heeft.

wifi netwerk

Aanbiedingen beste netwerk apparatuur winkels

Maar voor we naar de tips gaan, eerst de aanbiedingen van online winkels waar je alle netwerk apparatuur goedkoop kunt kopen:

Klik op de naam van de winkel voor hun aanbiedingen van netwerk apparatuur:Tips voor een betere WiFi

WiFi is tegenwoordig voor iedereen belangrijk, en dat maak dus ook snelle WiFi belangrijk. Toch wordt er veel geklaagd over trage WiFi. Ook thuis en op kantoor, Kijk bij de onderstaande tips voor betere WiFi hoe je van de ergernis van trage WiFi af kunt komen.


Goede WiFi door het hele huis

Een andere manier waarmee je in huis een snellere WiFi kunt krijgen is met een multiroom netwerk. Dat werkt met WiFi-toegangspunten op verschillende plekken in huis of kantoor die draadloos met elkaar in verbinding staan. Je laptop, tablet of telefoon pakt automatisch het sterkste signaal.


Het WiFi signaal versterken

Weer een andere manier om je WiFi verbinding te verbeteren is door een WiFi versterker te plaatsen. Kies dan wel voor een dual band WiFi versterker zodat je de snelheid optimaal kunt instellen.


WiFi op je PC of oude laptop

Desktop computers en oudere laptops beschikken vaak niet over WiFi. Met een WiFi adapter is dat makkelijk te realiseren.


WiFi in de auto

Autofabrikanten pochen steeds vaker met een WiFi hotspot op hun luxere modellen. Maar ook van je oude barrel maak je probleemloos een rijdende hotspot met een mobiele WiFi hotspot voor in de aansteker van je auto.

Ook voor bijvoorbeeld in je vakantiehuisje of tijdelijk kantoor kun je makkelijk WiFi creeren met een eigen MiFi hotspot.


Zie ook:

Tips netwerkapparatuur lokaal netwerk

Maar een netwerk bestaat uit meer dan alleen de WiFi verbinding. Hieronder vind je meer informatie over de hardware in een lokaal netwerk voor thuis of op kantoor.

Veel opslagruimte met een NAS systeem

Centrale opslag wordt steeds interessanter omdat mensen hun media en bestanden vanaf meerdere apparaten willen benaderen zoals hun computer, hun tablet en hun smartphone. Je kunt deze data opslaan op internet (in de cloud) maar ook in je eigen netwerk op een NAS systeem. 

Zo kun je enorm veel opslagruimte creëren die snel toegankelijk is. Bovendien kun je met een goed NAS systeem de date ook vanaf elders (via internet) benaderen.


Tips en informatie, de voor jou beste router kopen

Hart van je netwerk is de router. Hierop sluit je al je apparatuur aan, bedraad of draadloos via WiFi. Bij de router tips vind je alle informatie die je van pas komt bij het kiezen en kopen van een router. Bijvoorbeeld de beste routers uit testen, een router keuzehulp en de goedkoopste winkels waar je alle goede routers kunt kopen.


Uitleg verschillende netwerk apparatuur

Een netwerk, of dat nu bekabeld of draadloos is, is opgebouwd uit meerdere componenten. In een compleet netwerk vind je onderdelen voor het onderhouden van de verbindingen tussen de apparatuur, voor het contact met internet en voor het opslaan van programma's en gegevens.

Hieronder vind je een opsomming waarin de verschillende soorten netwerk apparatuur besproken wordt.

Router

De netwerkrouter is het hart van je netwerk. Alle netwerkapparatuur, ook PC's, laptops en smartphones, maakt namelijk bekabeld of draadloos contact met de router om met de andere netwerkapparatuur te communiceren. 

De apparatuur kan via een netwerkkabel of draadloos op de netwerkrouter worden aangesloten. Met spreekt ook wel over WiFi router omdat de meeste apparaten draadloos verbinding maken, maar ook een WiFi router heeft Ethernet poorten voor het bekabeld aansluiten van netwerk apparatuur.

De router is ook het apparaat dat het netwerk met internet verbindt.

Switch

Een netwerk switch kun je zien als een beperkte router. Het verschil tussen een switch en een router is dat de switch de communicatie binnen één netwerk verzorgt terwijl je de router ook met internet en andere netwerken verbonden kan worden.

Access Point

Een switch en een access point zijn vrijwel gelijk. Het verschil tussen een access point en een switch is dat de switch alleen bekabeld werkt en dat je op het access point ook draadloos, via WiFi, apparatuur kunt aansluiten. In de praktijk worden de termen echter veel door elkaar gebruikt.

Netwerk HUB

De netwerkhub willen we ook even in dit rijtje noemen. De netwerk HUB is de verouderde voorganger van de netwerk switch. De HUB wordt nog wel gebruikt om op een eenvoudige goedkope manier een paar netwerkapparaten zoals een PC bekabeld op één netwerkaansluiting in de muur aan te sluiten.

Modem

Een modem maakt verbinding tussen een netwerk en internet. Je kan een modem aan een switch of access point koppelen voor internet toegang. Bij een router is dat vaak niet nodig omdat er al een modem is ingebouwd (internet router).

Netwerkadapter

De netwerkadapter is een een stukje hardware dat meestal ingebouwd is in netwerkapparatuur zoals een PC, een laptop, een printer of een NAS. Er zij netwerk adapters voor een bekabelde netwerkverbinding (Ethernet adapter) en een draadloze netwerkverbinding (WiFi adapter). Soms is de netwerkadapter een insteekkaart of een USB adapter maar in verreweg de meeste gevallen is de netwerk adapter een chip in het betreffende internetapparaat.

Firewall
Een firewall is een apparaat speciaal voor de beveiiging van het netwerk. Een firewall doet niets anders dan netwerkverkeer controleren en ongewenst verkeer blokkeren. Bij grote netwerken is de firewall een apart netwerkapparaat, maar voor thuisgebruik is de firewall meestal als software in de router opgenomen.

Proxy server

De proxy server is een uitgebreidere versie van de firewall. Naast de beveiliging zorgt de proxyserver ook voor de mogelijkheid om sneller gegevens op te vragen (de proxy server plaats recent opgevraagde data in cache geheugen). 

Ook zorgt de proxy server voor  privacy  door er voor te zorgen dat de gegevens van de gebruiker niet verder in het netwerk terecht komen. Proxy servers worden alleen professioneel gebruikt. Ze zijn niet bedoeld voor een netwerk thuis.

VPN gateway

Een Virtual Private Network gateway is er helemaal op gericht om anoniem contact te maken met een apparaat verderop in het netwerk of internet. De VPN doet zich voor als de gebruiker. 

Het is bijvoorbeeld soms niet mogelijk als Nederlander verbinding te maken met een Amerikaanse streamingdienst. Als je dan op een Amerikaanse VPN inlogt denkt de streamingdienst dat je een Amerikaan bent en kun je de films wel zien.

Ook de VPN gateway kom je alleen bij professionele netwerken tegen.

NAS

Een NAS systeem is weer een heel ander netwerkapparaat. Een NAS is een apparaat voor het opslaan van bestanden die dan vanaf ieder apparaat in het netwerk (of via internet) kunnen worden geraadpleegd. Een NAS is een soort externe harde schijf, maar dan geavanceerder. 

De NAS is vaak een behuizing met meerdere harde schijven. De NAS kan dienst doen als fileserver en backup server. Bij thuisgebruik kun je er bijvoorbeeld je muziekverzameling of filmverzameling opzetten en kun je er voor zorgen dat backups van alle aangesloten computers op de NAS worden bewaard.

Hoewel er nog meer netwerk apparatuur is zijn dit de belangrijkste netwerk apparaten. Al deze, en andere, netwerkapparatuur kun je goedkoop aanschaffen bij de netwerkapparatuur aanbiedingen bovenaan.

Zie ook


Onderwerp:
Op deze pagina vind je tips en informatie over netwerk apparatuut. Zowel voor het netwerk thuis als voor bedrijven. Zowel voor een bekabeld netwerk als een draadloos WiFi netwerk. Ook hebben we de aanbiedingen van netwerkapparatuur bij de beste en goedkoopste winkels.


Content=King 2020. Mogelijk gemaakt door Blogger.