5 tips voor betere WiFi thuis

Wil je thuis betere, stabielere en snellere WiFi? Hier 5 tips voor beter en sneller WiFi thuis.

Betere snellere WiFi thuis

De dekking en snelheid van WiFi, het is altijd een puntje. Reken nu af met trage of onstabiele WiFi thuis. Hier vijf tips.


1. Kies een goede plaats voor de WiFi-router

Meestal staat de WiFi-router op de plaats waar ook de internet-aansluiting zit. Maar dit is eigenlijk nooit de beste plaats. Vaak is de router hierdoor te vinden in een hoek van het huis en niet zelden in een meterkast vol buizen, elektrische leidingen, kabels, dikke muren en andere factoren die het bereik storen en belemmeren.

De beste plaats voor de WiFi-router is een centrale plaats ten opzichte van de plekken waar je WiFi gebruikt.

2. Gebruik een WiFi-accesspoint

Meestal zijn de WiFi-router en het WiFi-modem één apparaat dat beschikbaar is gesteld door je internetprovider (bijvoorbeeld Ziggo, Tele2, Telfort of KPN). Hierdoor ben je dan vaak niet vrij waar je de router plaatst, deze moet (als modem) immers bij de internet-aansluiting staan. Een accespoint is een eigen WiFi hotspot die je overal in huis kunt plaatsen. Verbindt het WiFi accespoint met een netwerkkabel met het modem en je hebt een tweede WiFi toegang in huis.

Dat WiFi accesspoint kun je dan bijvoorbeeld boven in de slaapkamer plaatsen zodat je daar een optimaal gede WiFi dekking hebt met je (bekabelde) thuisnetwerk.

Een WiFi accesspoint werkt veel beter dan een WiFi versterker omdat een WiFi versterker gebruik maakt van een toch al verzwakt signaal, terwijl een met een kabel met het modem verbonden accesspoint over de volledige signaalsterke beschikt.

Hier vind je alle goede WiFi accesspoints.

3. Maak gebruik de snelle 5Ghz band

Moderne WiFi routers ondersteunen twee kanalen, de 2,4GHz-band en de 5Ghz band. Omdat veel apparatuur alleen de 2,4GHz-band ondersteunt wordt deze band normaal gesproken gebruikt. Maar apparatuur die al wel de 5Ghz band kun je beter dit netwerk laten gebruiken. Deze krijgen dan vrij baan op de 5Ghz band.

Elke band heeft meerdere kanalen. Normaal gesproken staat de keuze van het kanaal in de router op Auto. Je kunt echter ook zelf een (rustig) kanaal kiezen. Met de WiFiAnalyzer (een gratis app) kun je de nagaan wat bij jouw WiFi netwerk het beste kanaal is.

4. Gebruik de meest recente firmware

De software van de WiFi router (de firmware) wordt meestal regelmatig aangepast. Dat is niet zonder reden. Er worden fouten gecorrigeerd en verbeteringen aangebracht. Het is daarom altijd belangrijk de laatste firmware te gebruiken. Deze is te vinden op de website van je router-fabrikant, maar vaak kan je ook updaten via de software van de router zelf (via je browser).

5. Gebruik een betere WiFi antenne

Als het allemaal niet helpt kun je er ook voor kiezen om een betere WiFi antenne op je router te plaatsen. De "kracht" van de WiFi-antenne is af te lezen aan het aantal dBi. Hoe meer dBi, hoe beter. Kijk wel even in de handleiding van je router of deze de antenne ondersteunt die jij op het oog hebt

Hier vind je alle goede WiFi antennes.


Zie ook: Meer tips netwerk


Samenvatting:
Problemen met WiFi? Dat komt helaas in vele huizen en vele kantoorgebouwen voor. WiFi kan altijd beter en sneller. Gelukkig zijn er goede manieren om een WiFi verbinding te versnellen. Sneller WiFi kan door het aanpassen van instellingen of betere software, maar ook door de plaatsing van een betere WiFi-router, een goed WiFi-accespoint of een WiFi-antenne die een beter bereik biedt. Kijk hier boven voor alle mogelijkheden voor een betere WiFi verbinding. 
Content=King 2020. Mogelijk gemaakt door Blogger.