Verschil dure en goedkope laptops

Een overzicht met verschillen tussen een dure laptop en een goedkope laptop. Met de beste laptops in verschillende prijsklassen.


De prijzen van laptops kunnen behoorlijk verschillen. Waarin zitten die verschillen hem eigenlijk? Natuurlijk in de gebruikte processor en de hoeveelheid geheugen in de laptop, maar er zijn ook minder bekende verschillen. Hier een overzicht.


Het materiaal

Als je online een laptop zoekt valt het minder op dan in de winkel, maar het materiaal waarvan een laptop gemaakt is kan sterk verschillen. Goedkope laptops zijn gemaakt van goedkoop materiaal, meestal plastic. Bij duurdere laptops kom je betere (en meer stevige) materialen tegen zoals aluminium, metaal en koolstofvezel. Deze materialen zijn veel sterker en beschermen de inhoud van je laptop beter, maar zijn dus wel prijsverhogend.

Tip: Kijk in het overzicht met alle laptops voor meer dan 1.800 laptops en kies met de selectiemogelijkheden de voor jou beste laptop.

De videochip

Er wordt bij het kiezen van een laptop meer gekeken naar de processor en naar het intern geheugen dan naar de videochip. Toch is deze erg belangrijk want de videochip zorgt ervoor dat de beelden vloeiend worden weergegeven. Vooral bij games en in mindere mate bij films is de videochip belangrijk. Een bovengemiddeld goede videochip als de  Nvidia GTX-1070 of GTX-1080 maakt de laptop duurder dan de standaard GTX-1060.

SSD

Een SSD schijf zorgt ervoor dat een laptop heel snel opstart, dat bestanden sneller laden, dat de laptop minder stroom gebruikt (en dus langer op zijn accu werkt) en een SSD is minder kwetsbaar dan een harde schijf. Allemaal redenen om voor een SSD te kiezen, en dus kom je harde schijven bijna al niet meer tegen bij nieuwe laptops.

SSD is echter wel prijzig, en de prijsverschillen tussen laptops worden daarom voor een groot deel veroorzaakt door de bestandsgrootte van de SSD. Weinig opslagruimte kan de prijs enorm naar beneden bepalen. Let dus bij de keuze van een laptop sterk op de capaciteit van de SSD en de hoeveelheid opslagruimte die je op de laptop nodig hebt. Gebruik je vooral programma's en bestanden die op internet staan? Dan heb je maar weinig opslagruimte op je laptop nodig. En voor losse bestanden zoals foto's en films is een USB-stick een goedkoper opslagmedium. Op schijfruimte valt veel te besparen. Heb je veel opslagruimte nodig, dan kun je ook kiezen voor een laptop met SSD en harde schijf in plaats van heel veel dure SSD opslagruimte.

Tip: Bij de testen van laptops kun je zien welke laptops er door de experts als beste laptop gekozen zijn.

Het beeldscherm

Naast de videochip is het scherm van de laptop natuurlijk ook van groot belang voor de beeldkwaliteit. Ultra HD wordt online steeds meer aangeboden en is dus voor een laptop interessant als je filmbeelden in de hoogste resolutie wilt bekijken. Goedkope laptops haan vaak niet verder dan full-HD, vooral de oudere modellen.

Daarnaast kunnen bepaalde beeldtechnieken het scherm beter, maar helaas ook de laptop duurder, maken. Denk hierbij aan IPS (In Plane Switching) wat er voor zorgt dat je ook als je heel schuin voor het scherm staat een goed beeld ziet.

En natuurlijk bepaalt de grootte van het scherm (en daarbij de laptop) voor een groot deel de prijs van de laptop. En een touchscreen (aanraakscherm) is duurder dan een gewoon scherm.

Processor

Het onderdeel waarnaar het meest wordt gekeken bij het kiezen van een laptop is de processor. Hoe beter de processor, hoe beter (sneller) de laptop en helaas stijgt de prijs daarbij net zo hard mee. Maar, let op, de processor is niet alles bepalend. In dit lijstje noemen we meer factoren.

Maar de processor is belangrijk voor de snelheid, en de laptops met een betere processor hebben vaak ook op andere punten betere onderdelen. Intel is de belangrijkste fabrikant van processor. Voor laptops voor eenvoudige taken als internetten en tekstverwerken wordt meestal gebruik gemaakt van een Intel i3 processor. Wil je gamen en video's bewerken, kies dan voor een laptop met een meer krachtige Intel i5 processor. Ben je een power user en speel je bijvoorbeeld zware grafische games, ga dan voor een Intel i7 processor.

De concurrent van Intel is AMD. Deze maakt vergelijkbare 3,5 en 7 processoren die wat goedkoper zijn, maar kwalitatief iets minder kunnen zijn.

Let ook op het aantal processor-kernen. Zelfs de meest eenvoudige (en goedkope) laptops hebben tegenwoordig twee kernen (dual core). Vier kernen is de standaard voor een goede laptop, en acht kernen kom je tegen bij de topmodellen.

Tip: Kijk op Beste Laptop Kopen voor de goedkoopste winkels voor al deze laptops en een handige laptop keuzehulp voor het vinden van de voor jou beste laptop.

Werkgeheugen

Hele belangrijk voor de snelheid, maar helaas ook weer prijsverhogend, is de hoeveelheid werkgeheugen. Kies nooit voor minder dan 4 GB. De betere laptops hebben 8 GB en toppers soms zelfs 16 GB. Geheugenchips zijn redelijk duur, dus je merkt de hoeveelheid geheugen vaak wel aan de prijs.

Aansluitingen

Om de prijs laag te houden wil er wel eens bezuinigd worden op ingangen en uitgangen. Denk daarbij aan de HDMI-poort (om de laptop op bijvoorbeeld de televisie aan te sluiten), de Ethernet-poort (om de laptop via een kabel op je netwerk aan te sluiten), de printerpoort, de hoeveelheid en versie van de USB-poorten en sloten voor geheugenkaartjes. Het is zaak om goed te op te letten of hetgeen je nodig hebt ook in de laptop zit.

Denk wat dat betreft ook aan een CD/DVD speler, toetsenbordverlichting, gezichtsherkenning en een vingerafdruk-scanner. Allemaal nuttig, maar ook prijsverhogend.

Zie ook:


Onderwerp:
Je hebt goedkope laptops en dure laptops? Wat is het verschil tussen een dure en goedkope laptop? Is een duurdere laptop zijn geld waard? Op welke onderdelen moet je niet besparen als je een laptop kiest en wat is overbodige luxe? Is een goedkope laptop goed genoeg voor jouw toepassingen? Hier boven lees je het.

Content=King 2020. Mogelijk gemaakt door Blogger.