Compactcamera, systeemcamera of spiegelreflexcamera?


Als je een camera koopt kun je kiezen uit drie soorten camera's. Een spiegelreflexcamera, een compactcamera en een systeemcamera. Welke camera is voor jou de beste fotocamera? Hier de voordelen en nadelen van ieder soort camera.


Tip: Kijk op Beste Camera Kopen voor de beste winkels om een camera te kopen, de beste camera's uit de test, alle informatie over camera's en overzichten van de meest populaire compactcamera's, systeemcamera's en spiegelreflexcamera's.

Voordelen en nadelen compactcamera

Een compactcamera is een veelzijdige camera voor het snel maken van foto's en filmpjes. De naam zegt het al, een compactcamera is klein. Je kunt ze gewoon in je broekzak steken. Net zoals je smartphone, maar een goede compactcamera biedt meer mogelijkheden en levert betere foto's af. Een compactcamera beschikt over een automatische modus zodat je niet eerst van alles hoeft in te stellen voordat je een foto maakt. Bij een goede compactcamera zijn zaken als diafragma en sluitertijd wel handmatig aan te passen, maar het hoeft niet.

Voordelen van de compactcamera zijn het lage gewicht, de geringe grootte, het gebruiksgemak en de lage prijs. Je kunt echter geen gebruik maken van losse lenzen.

Voordelen en nadelen spiegelreflexcamera 

De spiegelreflexcamera, ook wel SLR (spiegelreflex) of DSLR (digitale spiegelreflex) genoemd is staat aan de andere kant van het spectrum. Dit is de camera zoals professionals en hobby-fotografen gebruiken. Je kunt bij dit soort camera's alles instellen en er zijn honderden lenzen en andere accessoires voor te koop.

Voordelen van de spiegelreflexcamera is kwaliteit van foto's van bewegende objecten en foto's bij slecht licht. Je kunt alles instellen maar ook gebruik maken en een automatische stand. Verder kun je je camera oneindig blijven uitbreiden met nieuwe lenzen. Nadelen zijn de hogere prijs, het hogere gewicht en het grotere formaat.


Voordelen en nadelen systeemcamera

De  systeemcamera zit tussen de compactcamera en spiegelreflex camera in. Ze worden daarom ook wel hybride camera genoemd. Je kunt er veel bij instellen en er losse lenzen op gebruiken, maar de voor de spiegelreflexcamera kenmerkende spiegel ontbreekt. Een systeemcamera heeft geen optische zoeker maar een elektrische viewfinder of een LCD-scherm waarop je scherp kunt stellen.

Evenals een compactcamera is een systeemcamera licht, compact en gebruiksvriendelijk.  Maar de mogelijkheden zijn te vergelijken met die van een spiegelreflex. Je kunt bijvoorbeeld ook losse lenzen gebruiken. Een systeemcamera ligt echter door zijn compacte formaat wat minder fijn in de hand als je een grote lens gebruikt.

Kijk bij bovengenoemde aanbevolen winkels om een goede camera tegen de laagste prijs te kopen.

Zie ook: Meer tips fotocamera
Content=King 2020. Mogelijk gemaakt door Blogger.