Beste compactcamera (test en aanbiedingen)

Compactcamera aanbiedingen bij de beste en goedkoopste camera winkels en tips en tests voor het vinden van je beste compact camera.

Beste compactcamera kopen

Compactcamera's worden veelvuldig getest door fotografie experts en organisaties als de Consumentenbond. Wat zijn de beste compactcamera's uit hun tests? En, belangrijker nog, welke van deze best geteste compactcamera's zijn in Nederland momenteel verkrijgbaar. Hier een handig overzicht.

Aanbiedingen compactcamera's beste winkels

Als je voordelig een goede compactcamera wilt kopen, kijk dan vooral eens bij onderstaande winkels.


Deze winkels hebben een ruim aanbod aan goede compactcamera's en hebben vaak interessante acties.

De best geteste compactcamera's

Of kijk bij de best geteste compactcamera's uit menig compactcamera test.

Het betreft de beste compactcamera's uit de testen van o.a. Tweakers, de Consumentenbond, Kieskeurig, de EISA (fotografie en elektronica tijdschriften wereldwijd), de TIPA (fotografie experts) en winnaars van de Tech Award.

Kijk bij de beste compactcamera's uit de tests voor alle testwinnaars die momenteel in Nederland verkrijgbaar zijn.

Een fotocamera met een vaste lens

Compact camera staat voor compacte camera, maar dat formaat is niet de belangrijkste eigenschap van deze fotocamera. Een compactcamera onderscheidt zich vooral van de systeemcamera en de spiegelreflexcamera met het feit dat de compactcamera over een vaste lens beschikt. 

Je kan de standaardlens er dus niet afhalen om deze voor een specifieke lens te vervangen zoals een telelens.

Aan de ene kans is dat een beperking, aan de andere kant maakt dat de compactcamera tot een makkelijk te bedienen camera. Maar denk nou niet dat de compactcamera altijd een eenvoudige camera is. Er simpele compactcamera's, maar er zijn ook heel uitgebreide compactcamera's met veel mogelijkheden, waarbij je veel zelf kunt instellen. 

Met deze fotocamera's kun je heel mooie en bijzondere foto's maken, alleen het wisselen van cameralenzen is niet mogelijk.


Compactcamera Canon

Compactcamera Canon

Veel verschillen in compactcamera's

Als je kijkt naar het aanbod van compactcamera's begint dat met camera's ruim onder de 100 euro. Dit zijn wel eenvoudige fotocamera's die niet veel meer kwaliteit bieden dan een goede cameratelefoon. Serieus wordt het vanaf 100 euro, met compactcamera's van merken als Kodak, Canon en Panasonic die meer dan 10 megapixels aan resolutie en meer dan 30x optische zoom bieden.

Toch zijn dit nog steeds voor een fotocamera eenvoudige modellen. De meest uitgebreide compactcamera's worden bridge camera genoemd omdat ze een brug vormen tussen eenvoudige goedkope compactcamera's en de duurdere systeemcamera's (met verwisselbare lens). 

Bij deze bridgecamera's kun je veel zelf instellen (maar ook gebruik maken van standaard instellingen) en ze bieden meestal een goede resolutie en een goede optische zoom. 

De beste bridgecamera's kunnen zich meten met een systeemcamera, alleen je kunt geen andere lenzen gebruiken dan de standaard op de fotocamera aanwezige lens.

En dan zijn er nog de compactcamera's die over heel veel zoom beschikken. Deze compactcamera's worden ook wel superzoomcamera genoemd. Het is een compactcamera waarbij je de lens niet kunt wisselen (anders was het immers geen compactcamera), maar met de standaard aanwezige lens kun je heel ver inzoomen.

Voor het gebruik onder zware omstandigheden zijn er speciale compactcamera's. De beste outdoor camera's zijn stofdicht en schokbestendig, Als deze outdoor camera's geheel waterdicht zijn, tot een paar meter onder water, spreekt men vaak van een onderwater camera.

Compact camera goedkoop kopen

Kijk bovenaan bij de aanbiedingen van de beste winkels om een compactcamera te kopen om te zien wat er allemaal aan compactcamera's en andere fotocamera's te kopen. Of kijk bij de aanbiedingen alle camera's. Je vindt daar ook andere soorten fotocamera's zoals een systeemcamera, een spiegelreflexcamera of een onderwatercamera en een fotocamera keuzehulp waarmee je zelf je beste camera kunt selecteren.

Compactcamera Sony

Compactcamera Sony

Tips compactcamera kiezen

Bij het genoemde keuzehulp van het bovenstaande Beste Fotocamera Kopen kun je de voor jou beste compactcamera vinden. Geef aan dat je een compactcamera zoekt, en vink al je wensen en eisen aan. Hieronder vind je tips en informatie over de keuzes die je daarbij kunt maken. 

Optische zoom
Wil je kunnen inzoomen? Dan is de optische zoom belangrijk. Hierbij schuift de lens uit en haal je het te fotograferen object dichterbij. Bij optische zoom gaat de scherpte (resolutie) van de foto niet achteruit als je inzoomt. Dat is een verschil met digitale zoom, wat eigenlijk een nep-zoom is. 

Hecht niet teveel waarde aan digitale zoom, want dat is net zo iets als dat je achteraf op de computer een uitsnede maakt. De scherpte van de foto gaat daarbij achteruit.

Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie is ook goed voor de scherpte. Het voorkomt dat de foto minder scherp wordt als je beweegt bij het maken van de foto.

Viewfinder
Dit is het kleine venstertje waar je doorheen kijkt als je de foto maakt. Bij veel moderne fotocamera's vervalt deze omdat er een display achterop de camera zit. Maar bij fel (zon) licht kan de viewfinder best handig zijn.

Kantelbaar scherm
Het is handig als je het scherm achterop de compactcamera kunt kantelen. Zo kun je hem in de juiste kijkpositie plaatsen. Ook handig voor selfies en vlogs. Let er wel op hoe ver het scherm kan kantelen, daar zit veel verschil in.

Touchscreen
Hierbij hoef je geen knoppen te gebruiken maar kun je alles selecteren door op de juiste plek op het scherm te drukken. Dit werkt veel sneller, plezieriger en makkelijker.

Timer
Een timer (zelfontspanner) is handig om met de compactcamera een groepsfoto te maken waar je zelf ook op staat.

Panoramafoto maken
Maak in één keer een heel brede foto zonder dat je losse foto's later aan elkaar moet plakken.

Time laps
Deze functie maakt om de paar seconden een foto. Deze kan je achter elkaar laten tonen zodat je een soort versnelt filmpje krijgt.

Opladen via USB
Deze fotocamera's kun je met een standaard USB kabel opladen. Wel zo makkelijk want je hoeft geen oplader mee te nemen.

Externe microfoon aansluiting
Wil je vloggen of serieus filmpjes maken met je compactcamera? Een externe microfoon zorgt dan voor beter geluid.

Bluetooth en WiFi
Met Bluetooth kun je je telefoon of laptop met de compactcamera verbinden en zo de foto's en video's vanaf de camera overzetten. Nog beter is Wifi, daarmee neem je de compactcamera in het draadloze netwerk op. Dan kun je niet alleen je foto's en filmpje overzetten naar een telefoon of computer maar ook draadloos naar een printer sturen.

NFC
Als zowel de smartphone als de compactcamera NFC ondersteunen kun je ook de bestanden op die manier overzetten.

GPS
Als de compactcamera over een GPS ontvanger beschikt kan bij de foto (onzichtbaar) de locatie worden opgeslagen waar de foto of video gemaakt is.

Resolutie
Het aantal megapixels geeft het aantal puntjes aan waaruit de foto is opgebouwd. Hoe meer puntjes hoe scherper, maar let op, de kwaliteit van de lens en de grootte van de sensor. De waarde van het aantal megapixels wordt vaak overschat.

Sensor
De sensor is heel belangrijk voor de kwaliteit. De resolutie, de diepte van de scherpte, het dynamisch bereik, het wordt allemaal (mede) bepaald door de sensor waarbij geldt hoe groter de sensor hoe beter de foto's bij slecht of wat minder licht. 

De meeste compactcamera's beschikken over een 1 inch sensor, wat de minste kwaliteit geeft. Micro FT (1.2/3 inch) is beter, APS-C goed en Full Frame de top. 

Videoresolutie
Naast de fotoresolutie (de megapixels) is er ook een videoresolutie. 4K (Ultra HD) is bij de compactcamera's de hoogste resolutie gevolgd voor Full HD. HD Ready levert wat minder scherpe filmpjes op (maar pas merkbaar als je ze op de televisie bekijkt). VGA is de minst scherpe videoresolutie.

Maximale en minimale ISO waarde
Een hoge ISO waarde levert scherpere foto's op bij slecht licht. Maar als je een te hoge ISO waarde gebruikt kan dat beeldruis opleveren. Bij veel (fel) licht is juist een minimale ISO waarde beter.

Kijk voor de best geteste compactcamera's bij de tests bovenaan. Hierboven vind je bij Beste Fotocamera Kopen ook alle informatie, de beste winkels en de eerder genoemde handige keuzehulp.

Of kijk bij alle beste fotocamera's uit de test voor de beste spiegelreflex camera's, de beste systeemcamera's en andere beste camera's.


Onderwerp:
Hier kijken we naar compactcamera aanbiedingen bij de beste winkels en naar de beste compactcamera's uit diverse compactcamera testen. Al deze compact camera's zijn als beste compactcamera getest. Onder andere door Kieskeurig, de EISA (Tech Awards), de consumentenbond, Tweakers en de TIPA. Ook geven we tips voor bij het kiezen van je beste compactcamera en het goedkoop kopen van deze compact fotocamera.

Content=King 2020. Mogelijk gemaakt door Blogger.