Wat is een volautomatische koffiemachine?


Een volautomatische koffiemachine is een koffiemachine die niet alleen met één druk op de knop koffie zet, maar ook eerst de koffiebonen vers maalt. Een volautomatische koffiemachine wordt ook wel espressomachine genoemd, maar met die naam doe je dit koffieapparaat eigenlijk te kort. Met een volautomatische koffiemachine zet je niet alleen espresso, maar ook gewone koffie (lungo) en vaak ook met één druk op een knop cappuccino of een latte machiato.


Voor dat laatste moet de koffiemachine over een melkopschuimfunctie beschikken. Steeds meer volautomatische zijn voorzien van een melkopschuimfunctie en los of ingebouwd reservoir voor melk. Zo kun je dan een cappuccino of latte machiato krijgen zonder dat je zelf melk hoeft op te schuimen.

Bij de meest goedkope volautomatische koffiemachines gaat dat opschuimen met een stoompijpje. Dat gaat dan nog wel deels handmatig. Ruim onder de 400 euro koop je tegenwoordig echter ook al volautomatische koffiemachines met een melkreservoir waarbij je zo'n cappuccino echt met één druk op de knop krijgt.

Tip: Kijk op de website Koffiemachine Tips voor informatie, prijzen en aanbiedingen van alle goede koffiemachines.

Wat is een halfautomatische koffiemachine?

Maar wat is dan een halfautomatische koffiemachine? Dit koffieapparaat (ook wel pistonmachine genoemd) maalt de bonen niet. Dat moet je zelf doen. Dat is veel meer werk, maar het voordeel is dat je meer vrijheid hebt in de keuze van de maalgraad  en dat je makkelijker kunt wisselen van koffiebonen.

De maalgraad kun je bij veel goede volautomaten echter instellen, en van bonen wisselen kan natuurlijk ook door andere koffiebonen in het reservoir te doen. De voordelen van een halfautomaat zijn dus maar klein, en deze koffiemachines verdwijnen daarom steeds uit het aanbod.

Ook halfautomatische koffiemachines zijn te vinden op het hier boven genoemde Koffiemachine Tips.

Zie ook: Aanbiedingen koffiemachines
Foto: Saeco
Content=King 2020. Mogelijk gemaakt door Blogger.