Tips: Beste fotocamera kopen


Digitale camera's, wie heeft er inmiddels geen ervaring mee? Toch blijft het kiezen van een nieuwe digitale camera lastig. De ontwikkelingen gaan immers maar door, met steeds meer megapixels en steeds meer functies. Wij geven hier tips waar je op moet letten als je een digitale camera koopt.

Digitale fotocamera als filmcamera

Zo kunnen digitale fotocamera's steeds vaker als (goede) filmcamera worden gebruikt. Steeds meer digitale camera's kunnen filmbeelden in Full HD kwaliteit of zelfs in Ultra HD (4K) kwaliteit schieten. Wie maar af en toe een videocamera gebruikt kan deze dan de deur uit doen en volstaan met zijn digitale fotocamera.

Het is voor fabrikanten ook belangrijk de videokwaliteit van hun fotocamera's hoog te maken. De fotocamera moet tegenwoordig immers concurreren met de smartphone, en die krijgen steeds betere fotocamera's.

Hoe meer megapixels, hoe beter?

Hoe meer megapixels hoe nauwkeuriger de foto die met een digitale camera gemaakt kan worden. Een megapixel staat immers voor 1 miljoen beeldpuntjes. Een digitale 3 megapixel foto is opgebouwd uit 3 miljoen puntjes, een 12 megapixel foto uit 12 miljoen puntjes, een 20 megapixel foto uit 20 miljoen puntjes.

Dat laatste is dus veel nauwkeuriger. maar je moet je bij aanschaf van een digitale camera net blind staren op de megapixels. Bij een gewoon formaat foto zie je echt het verschil niet tussen 8 of 12 megapixel. Laat staan met 20 miljoen puntjes. dat wordt pas interessant als je de foto sterk vergroot.

Ook is het de vraag of je wel een map vol 20 megapixel foto's op je computer of camera wilt hebben. Al deze beeldpuntjes vreten immers ruimte en de bestandsgrootte van de foto's wordt onhandelbaar groot. Niet te mailen en nauwelijks te uploaden. Veel mensen kiezen er daarom vaak voor een lagere resolutie te gebruiken dan dat hun digitale camera aan kan.


Eenvoudige of uitgebreide camera?

Het bediengemak is voor de meeste gebruikers veel belangrijker. Ga je voor een camera met veel instelmogelijkheden of met veel automatische instellingen zoals sport, portret en close-up. De gemiddelde gebruiker van een digitale camera heeft aan dat laatste veel meer en zal zelden of nooit de sluitertijd e.d. aanpassen.

Zoom

Wel belangrijk is de zoomfunctie. Iedereen zoomt immers wel eens in. Let daarbij op de optische zoom. Hoe hoger deze is hoe verder je in kunt zoomen. Aan digitale zoom heb je niet veel. Dit is vergelijkbaar met het achteraf op de computer of camera een stuk uit de foto knippen.


Geheugen digitale camera

En zo zijn er meer dingen van belang bij de aanschaf van een digitale camera. Bijvoorbeeld de opslagcapaciteit en prijs van de geheugenkaartjes. Dit is vooral van belang als je op heel hoge resolutie fotografeert. Op 1 GB kun je ongeveer 420 4 megapixel foto's kwijt, maar slechts 120 16 megapixel foto's. Vaak moet je je eerste geheugenkaartje meteen bijbestellen want heel veel geheugen wordt er vaak niet meegeleverd.

Online een digitale camera kopen

Kijk op Beste Camera Kopen voor een overzicht van beste winkels om een camera te kopen. Deze winkels leveren vrijwel allemaal goed en goedkoop digitale camera's en hebben een zeer groot assortiment aan goede camera's.

Ook vind je op Beste Camera Kopen de beste fotocamera's uit de tests, overzichten van de meest populaire camera's en een keuzehulp die je helpt bij het vinden van de voor jou beste fotocamera tegen de laagste prijs.

Zie ook: Meer fotocamera tips
<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/4wjjfVfqsQM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Content=King 2020. Mogelijk gemaakt door Blogger.