Waar moet je op letten bij de aanschaf van een stofzuiger?


Op zoek naar een nieuwe stofzuiger? Voor je een stofzuiger gaat kopen hebben we eerst nog wat tips voor je. Hiermee vind je de voor jou meest geschikte stofzuiger.


De volgende zaken zijn belangrijk bij de keuze van een stofzuiger.

Zuigkracht stofzuiger

Het vermogen van de stofzuiger is natuurlijk erg belangrijk. Deze bepaalt de zuigkracht. Een meer dan gemiddeld krachtige stofzuiger komt boven de 800 watt.    

De zuigkracht van een stofzuiger kan op twee manieren te regelen zijn. Elektrisch, via een schuif op de stofzuiger zelf, waarmee je de kracht hoger en lager zet, en mechanisch via een te sluiten opening op het handvat. Diverse stofzuigers bieden beide mogelijkheden.

Als je overigens het schuifje op de handvat sluit gaat de stofzuiger niet alleen krachtiger zuigen maar hij gebruikt ook minder stroom.

Zakloze stofzuiger of stofzuiger met zak

Sterk in opmars zijn de stofzuiger met een reservoir voor het stof en vuil. De stofzuigers met reservoir maken inmiddels al bijna de helft van het stofzuiger aanbod uit. Zakloze stofzuigers hebben voordelen naar ook nadelen. Je bespaart met een zakloze stofzuiger geld doordat je geen stofzakken hoeft te kopen, je kunt zien hoe vol de opvangbak is en je hebt veel minder met zuigverlies te maken. Nadelen zijn echter dat het leegmaken van het reservoir een wat vuiler werkje kan zijn dan het wisselen van een stofzak en dat het niet altijd smakelijk is om te zien wat er in het reservoir zit.        


Philips zakloze stofzuiger
  
Dyson begon ook met zakloze stofzuigers, maar nu maken alle grote merken ze. Deze stofzuigers verliezen geen zuigkracht omdat de zak volraakt, maar natuurlijk moet je wel af en toe het stofreservoir legen.

Natte vloeren zuigen

Met sommige stofzuigers kun je naast stof en droog vuil ook gemorste vloeistoffen opzuigen. Dit kan echter alleen bij duurdere modellen, en de stofzuiger moet hiervoor gemaakt zijn, anders help je de stofzuiger naar zijn grootje.

Snoerlengte en stille stofzuigers

Verder is het belang van de snoerlengte bij een stofzuiger niet te onderschatten. De snoerlengte bepaalt de actieradius. Met de ene stofzuiger kun je in één beurt de hele kamer zuigen, terwijl je met een andere stofzuiger van stopcontact moet wisselen. Het is ook erg handig als je zonder stoppen een hele trap kunt stofzuigen.

AEG stofzuiger met lang snoer

Of het geluidsniveau van een stofzuiger belangrijk is is persoonlijk. Een redelijk stille stofzuiger blijft onder de 80 decibel (dB). Onder de 70 dB heb je te maken met een echt stille stofzuiger.

Tip: Wil je aan de hand van je wensen en eisen een ideale stofzuiger kiezen gebruik dan de Stofzuiger Keuzehulp van Coolblue. Deze brengt je met enkele vragen naar de voor jou meest geschikte stofzuigers.

Robot stofzuiger

Een speciaal geval is de robotstofzuiger. Deze zuigt een ruimte door gedurende lange tijd willekeurig door de kamer te rijden. Deze stofzuiger is een leuke gadget maar de zuigkracht van een robot stofzuiger is vrij zwak omdat hij zijn stroom van een accu betrekt en veel tijd nog heeft voor het zuigwerk.

Stofzuiger online kopen

Populaire merken stofzuigers zijn Miele, Bosch, Nilfisk, AEG, Electrolux en het goedkope merk Princess. Deze stofzuigers (en andere merken) zijn te koop bij de aanbevolen winkels om een stofzuiger te kopen. Bij veel winkels vind je ook stofzuiger zakken en stofzuiger onderdelen zoals een stofzuiger slang.

Zie ook

Foto boven: Siemens stofzuigers
Content=King 2020. Mogelijk gemaakt door Blogger.