Ultra HD 4K monitor: Informatie en tips


4K is bij televisies aan een opmars bezit. Hoewel er maar weinig Ultra HD content op de televisie beschikbaar is worden er steeds meer 4K televisies gemaakt en verkocht. Ook bij de computermonitoren is 4K in opkomst. Hier informatie over de Ultra HD 4K monitor.


Wat is 4K?

4K, of met andere woorden Ultra HD, staat voor een resolutie van 3840 bij 2160 pixels. Ieder beeld is bij een 4K Ultra HD monitor / televisie dus uit meer dan 8,2 miljoen beeldpuntjes opgebouwd! Dit geeft een enorm scherp en gedetailleerd beeld.

Wat heb je aan een Ultra HD 4K monitor?

De beelden zijn haarscherp. Films in Ultra HD resolutie zien er prachtig uit op je 4K monitor. En voor gamers is zo'n Ultra HD 4K monitor natuurlijk ook een droom. En ook professionals zoals fotografen, DTP'ers en ontwerpers kunnen heel nauwkeurig werken op een Ultra HD K monitor.

Maar het effect wordt pas zichtbaar op grotere monitoren. Op een klein scherm zijn de Full HD beelden al dusdanig scherp dat je geen verschil zien als je het aantal beeldpunten nog verder vergroot. Onder de 27 inch (beelddiagonaal van 68 centimeter) heeft een Ultra HD 4K monitor dan ook weinig meerwaarde.

Waarop letten als je een 4K monitor koopt?


  • Koop geen Ultra HD 4K monitor met een refresh-rate van minder dan 60Hz. Anders zijn de bewegingen in de beelden niet vloeiend.
  • De responsetijd is ook van belang voor mooi vloeiende beelden. Veel 4K monitoren hebben een responsetijd van 5 ms, alles daaronder is snel.
  • Let op de aansluitingen. Computers en andere apparatuur sluit je aan via een HDMI-kabel of DisplayPort. Sommige Ultra HD 4K monitoren beschikken ook over een DVI en/of Mini DisplayPort aansluiting.
  • Is het scherm in hoogte verstelbaar? Dat is wel zo ergonomisch.
  • Als je de monitor als een televisie aan de muur wilt hangen moet je er op letten of dit mogelijk is. Niet alle monitoren zijn daarvoor geschikt.
  • Let ook op het stroomverbruik. Zuinige 4K monitoren gebruiken minder dan 50 Watt.


Kijk hier voor meer informatie over 4k monitoren


Content=King 2020. Mogelijk gemaakt door Blogger.